slike pesnika

Шарл Бодлер



Биографија

sarl bodler pesme poezija biografija
Шарл Бодлер рођен је у Паризу 9. априла 1821. године. Његов отац, високи државни службеник и аматерски уметник, преминуо је током Бодлеровог детињства 1827. године. Следеће године, његова мајка, Каролина, која је била тридесет и четири године млађа од његовог оца, преудала се за потпуковника који је касније постао француски амбасадор у разним племићким судовима. Бодлер је имао близак и сложен однос са својом мајком.

Након средње школе путује у Индију одакле се брзо враћа и започиње живот професионалног књижевника у Паризу. Студирао је права. Поред поезије писао је критике о ликовној уметности, есеје и расправе (Романтична уметност).

sarl bodler pesnik

Славу му је донела збирка песама Цвеће зла (1857). Ова је збирка најпознатија и најутицајнија збирка светске поезије. Но, управо због тих песма осуђен је на париском суду за скаредност и бласфемију, јер су његове песме вређала јавни морал. Објавио је и Мале песме у прози (Сплин Париза) (1868).

Бодлер је претеча и утемељитељ модернизма. Био је зависник од опијума и хашиша.

Шарл Бодлер је умро 1. августа 1867. године од сифилиса.



Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта